Zahraničné spoločnosti v Číne sú menej optimistické ako pred rokom. Aké sú najväčšie výzvy? Rok môže veľa zmeniť. Zatiaľ čo v roku 2020/21 spoločnosti stále uvádzali ako tri najväčšie výzvy pre podnikanie obmedzenia prístupu na internet, nízku rýchlosť cezhraničného internetu a administratívne prekážky, v aktuálnom prieskume sa uvádzali: preferenčné zaobchádzanie pre miestne spoločnosti, právna neistota a obmedzenia vyplývajúce z environmentálnych predpisov.

 Také sú výsledky každoročného prieskumu podnikateľského prostredia, ktorý uskutočnila Nemecká obchodná komora v Číne.

Nedostatok rovnakého zaobchádzania sa stal najväčším regulačným problémom pre zahraničné podniky v Číne. 34 percent opýtaných spoločností trpí zvýhodňovaním miestnych spoločností. Je to viditeľné najmä v oblastiach, ako je prístup na trh a verejné obstarávanie. Rozdielny postoj k podnikom je obzvlášť silný v strojárstve a priemysle.

Konkrétne to znamená, že spoločnosti nie sú dostatočne transparentné, uplatňujú sa praktiky "buy local" a štátne podniky majú prednostné zaobchádzanie. V pozadí je politická orientácia čínskeho hospodárstva na seba samého.  

Obmedzenia cestovania zostávajú vážnym problémom

Ďalšou prevádzkovou prekážkou pre 42 percent opýtaných spoločností sú cestovné obmedzenia. 

Prísne pravidlá vstupu predstavujú pre zahraničné spoločnosti takmer neprijateľnú prekážku pri obchodovaní s Čínou. Podľa prieskumu zhoršujú vzájomné porozumenie (72 percent), odrádzajú od zahraničných investícií (56 percent) a v konečnom dôsledku aj od rastu krajiny (45 percent).

Zúženie väzieb medzi regiónmi v dôsledku pandémie je vážnym problémom pre všetkých. Bez programu charterových letov spoločnosti AHK China by priame lety medzi Čínou a Európou takmer neexistovali. Na uľahčenie mobility medzi Čínou a EÚ sú preto potrebné pragmatické riešenia. Zlepšenia však zatiaľ nie sú na obzore. 

Nemecké spoločnosti v Číne sú menej optimistické

Celkovo sú nemecké spoločnosti v Číne menej optimistické ako v minulom roku. V prieskume približne 51 % spoločností uviedlo, že očakáva zlepšenie vo svojom sektore. Pre porovnanie, v predchádzajúcom roku to bolo 66 %. To ukazuje, že kríza koruny sa ešte neskončila. Takmer 20 % firiem očakáva zhoršenie vyhliadok v roku 2023 (po 9 % v roku 2021). V aktuálnom prieskume firmy tiež mierne znížili svoje očakávania rastu zisku a obratu v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Vyhliadky na podnikanie v Číne však jednoznačne existujú. V Číne v súčasnosti pôsobí približne 5 000 nemeckých spoločností, ktoré spolu vytvorili viac ako milión pracovných miest.  Čína je a zostáva dôležitou krajinou a je príliš dôležitá na to, aby sme ju zanedbávali.

V reakcii na dopyt na trhu, rastúce trendy oddeľovania a pretrvávajúce obmedzenia cestovania európske spoločnosti čoraz viac lokalizujú svoje prevádzky v Číne. 33 percent spoločností čoraz viac lokalizuje technické a prevádzkové know-how v Číne. Mnohé spoločnosti sa snažia o väčšiu lokalizáciu tým, že nadväzujú spoluprácu s miestnymi hráčmi. To je charakteristické najmä pre automobilový priemysel, ale aj pre spracovateľský priemysel.

Takmer rovnaký počet spoločností plánuje ďalšie investície v Číne. V takmer 50 % prípadov sa zameriavajú na nové výrobné kapacity, rozšírenie výskumu a vývoja (47 %) a automatizáciu a ďalší rozvoj výrobných procesov (37 %).

 

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It