Názory Elona Muska, Yuvala Noaha Harariho a zvyšku veľkých myslí planéty. Do akej miery vedci, podnikatelia a riaditelia veľkých spoločností schvaľujú rýchly rozvoj technológií, ako vidia našu budúcnosť a aký majú vzťah k súkromiu ich údajov?

Technooptimisti. Ray Kurzweil, CTO spoločnosti Google a uznávaný futurista, tvrdí, že AI nie je inváziou mimozemšťanov z Marsu, ale produktom ľudskej vynaliezavosti. Verí, že technológia bude nakoniec integrovaná do ľudského tela a mozgu a môže pomôcť obnoviť zdravie.

Napríklad pripojením neokortexu k oblaku sa človek môže stať múdrejším a vytvárať nové typy vedomostí, ktoré ľudstvo predtým nepoznalo. Toto je jeho vízia budúcnosti, globálny scenár vývoja technológií do roku 2030.

Spoločnosti vyrábajú a zdokonaľujú roboty, robia stroje inteligentnejšími a pomáhajú ľuďom zmocňovať sa. Na fúzii ľudstva s umelou inteligenciou nie je nič radikálne. Toto sa deje práve teraz. Dnes na svete neexistuje jediná umelá inteligencia, ale existujú asi 3 miliardy telefónov, ktoré sú tiež umelou inteligenciou, tvrdí futurista.

Peter Diamandis, generálny riaditeľ spoločnosti Zero Gravity Corporation, hovorí, že každá výkonná technológia, ktorú ľudstvo kedy vytvorilo, sa používa na dobré aj zlé. Je však nevyhnutné analyzovať údaje po dlhú dobu. O koľko sa znížili náklady na výrobu potravín na osobu, o koľko sa zvýšila priemerná dĺžka života atď.

Diamandis netvrdí, že pri vývoji nových technológií nebudú žiadne problémy, ale vo všeobecnosti je presvedčený, že robia svet lepším. Ide mu o zlepšenie života miliárd ľudí, ktorí sa nachádzajú v zložitých životných situáciách, na hranici prežitia.

Do roku 2030 bude vlastníctvo automobilov minulosťou. Muž predpovedá, že každý bude môcť z garáže urobiť rezervnú spálňu a z príjazdovej cesty ružovú záhradu. Ľudia budú môcť prejsť k predným dverám domu a AI bude poznať harmonogram osoby, uvidí, ako sa pohybuje, a pripraví autonómne elektrické vozidlo. Môže sledovať, či máte dostatok spánku, a pripraviť vám posteľ priamo na zadnom sedadle, takže sa nedostatku spánku môžete ľahko zbaviť už cestou do práce.

Michio Kaku, americký teoretický fyzik, popularizátor vedy a futurista, tvrdí, že výhody plynúce z používania technológie pre spoločnosť budú vždy viditeľnejšie ako hrozby. Je presvedčený, že digitálna transformácia pomôže eliminovať rozpory moderného kapitalizmu, vyrovnať sa s jeho neefektívnosťou, zbaviť sa v ekonomike sprostredkovateľov, ktorí neprinášajú skutočnú hodnotu ani obchodným procesom, ani reťazcu medzi výrobcom a spotrebiteľom.

Pomocou digitálnych technológií môžu ľudia v istom zmysle dosiahnuť nesmrteľnosť. Bude možné zhromaždiť všetky informácie o známej zosnulej osobe a na základe týchto informácií urobiť jej digitálnu osobnosť doplnením o realistický holografický obraz. Vedec verí, že bude ešte jednoduchšie vytvoriť digitálnu osobnosť pre živého človeka čítaním informácií z jeho mozgu a vytvorením virtuálneho dvojníka.

Zakladateľa spoločností Tesla a SpaceX Elona Muska zaujímajú veci, ktoré menia svet alebo ovplyvňujú budúcnosť. Fascinujú ho úžasné nové technológie, pri ktorých každý uvidí obdiv a spýta sa sám seba, ako sa to vôbec stalo? Ako je to možné?

Pokiaľ ide o vesmír, zakladateľ Amazonu Jeff Bezos využíva svoje zdroje na to, aby umožnil ďalšej generácii ľudí viesť dynamické podnikateľské objavy vo vesmíre. Myslí si, že je to možné, a verí, že vie, ako túto infraštruktúru vytvoriť. Sníva o tom, že tisíce podnikateľov môžu vo vesmíre robiť úžasné veci, a preto je potrebné výrazne znížiť náklady na prístup k letom do vesmíru.

Bezos hovorí, že tri najdôležitejšie veci v maloobchode sú poloha, umiestnenie a umiestnenie. Tri najdôležitejšie veci pre naše spotrebiteľské podnikanie sú technológie, technológie a technológie.

FacebookMySpace TwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It